Det är ingen slump att den olympiske mästaren Marcus Hellner valt att bo i Gällivare – här är förutsättningarna för längdskidåkning fantastiska! Sedan 2004 har Gällivare stått som värd för Världscupen i längdåkning inte mindre än fem gånger. Den som vill testa tävlingsspåren hittar dem på Hellnerstadion, i direkt anslutning till skidliftarna. Är man sugen på lättare spår finns cirka sex mil fina motionsspår runt om i Gällivare, alla i anslutning till spåren på Dundret

Hellnerstadion

Sparkarta_Dundret_2013-14-2På Hellnerstadion finns World Cup-spåret där bland annat Marcus Hellner och Charlotte Kalla slagit hela världseliten. Spåret är 5 km, vill du inte åka hela spåret finns möjlighet att ta genvägar.

Dundret och Hellnerstadion har ofta mycket varmare väder än nere i Gällivare. Här ser du realtidsuppdatering av temperatur och luftfuktighet på Hellnerstadion. Dessutom får du en aktuell rekommendation av valla. www.skidvalla.nu

Övriga skidspår i Gällivare

Kommunrundan är ett av Gällivares trevliga skidspår, det är en slinga runt Gällivare och Malmberget på drygt två mil. Totalt finns cirka sex mil skidspår i Gällivare, många är elbelysta. Under mars/april prepareras även Dundret Runt-spåren vilket ger ytterligare fyra mil spår.
Klicka här för spårkarta Gällivare Kommun>>

 

Skiduthyrning

Skiduthyrningen hittar du på Northstar, där du har möjlighet att hyra skidor och utrustning både för alpint och längdåkning. All information om utrustning och skidpaket hittar du på deras hemsida.

Dundret Runt

Dundret Runt är vårens stora skidfest i Gällivare. Sedan 1965 har arrangemanget lockat tusentals åkare att tillsammans njuta av skidåkning i härligt vårväder. Dundret Runt har något som passar alla, du kan välja att seeda upp dig till nästa års Vasalopp i femmilsloppet Dundret Runt Classic eller bara njuta av skidåkning utan tidtagningspress i tre eller fem mil. Dundret Runt Skate är ett lopp i fristil över tre mil och Barnens Dundret Runt är ett lopp för de minsta barnen. Läs mer och anmäl dig här.
www.dundretrunt.com

Turåkning

Dundret är ett fantastiskt fjäll för turåkning. Ta dig upp på Dundret efter Femmanvägen eller via Soldalen, om du vill ha hjälp upp kan du Dundret Express upp och ner. Väl uppe öppnar sig ett fantastiskt fjällandskap med en utsikt där du ser en elftedel av Sverige, bland annat Sarek och Kebnekaise. Under helger och lov kan du äta eller fika på Fjällstugan. Åke på Toppen och Dalstugan är två andra utflyktsmål på Dundret.

Turåkning