FIS European Cup

Information om helgens Europacup i Storslalom

http://www.norrbottenalpint.nu/ec

 

Följande reportage är skrivet av Elias Grym, Johan Bergman, Saku Palander och Elias Pesola, studenter på Skidgymnasiet Alpint i Gällivare

Världsklassig tävling på dundret

Den 3-4 December samlas åkare från 21 nationer för att göra upp om dom första Europa Cup poängen i Storslalom för säsongen i en av Sveriges tuffaste backar på Dundret. En fartfylld tävling där endast hundradelarna skiljer åkarna åt. 

Europa Cup är den så kallade ”ligan” under världscupen, man kan jämföra Europa Cup med hockeyns farmarliga, så det är ett väldigt högt tempo. Till Europa Cup kommer det även världscupåkare som måste slipa på tävlingsformen. Gällivare är en av 19 platser i Europa som fått äran att arrangera Europa Cup säsongen 16/17. 

Fjällbranten kommer att vara helt avstängd för allmän åkning från Torsdag till Söndag. Backarna som är öppna för allmänhet är Storslalombacken, Främjabacken och Liikavaara.

Inför tävlingarna har det varit väldigt mycket att jobba med för att få igång backarna enligt Fjällchefen Urban Olofsson, ”Det var ju väldigt milt på början av hösten så det har blivit att vi fått slita under alla timmar då det varit minusgrader men nu har det till och med kommit för mycket natursnö i Fjällbranten så vi har varit tvungen att schakta undan snö för att få fram det hårda underlaget. Men mina förhoppningar är stora och framförallt att man kan visa landslag och träningsgrupper att Dundret är en plats med tidig snö och bra förutsättningar. Även att man kan få en till liknande tävling åren framöver och det hade varit super ifall vi hade kunnat få en världscup någon gång för backarna har dom kvalitéerna för en sådan tävling. Och jag rekommenderar dom skidintresserade att komma och titta i helgen”.

Hannes GrymHannes Grym från Storklintens Alpina nominerad till svenska Juniorlandslaget och elev på Gällivare Skidgymnasium ”Det är bra att vi har Europa Cup framförallt i Sverige och här uppe i norr. Gällivare har tidig snö och det är väldigt passande att stoppa den precis efter Europa Cupen i Levi för då blir det lätt logistik mellan ställena när dom ligger så nära varandra. Men jag gillar Fjällbranten och det är en av mina favoritbackar. Jag har ju även åkt många åk där för det är ju min hemmabacke så jag hoppas att komma in topp 60 för att få köra ett andra åk men mitt mål är att försöka ta mig in topp 30 och samla värdefulla Europa Cup poäng och förbättra världsrankingen”.

Finska tränaren Jukka Leino tycker att Gällivare är en bra tävlingsplats. ”Man kan bo nära backen och det är en fördel. Ställena för skidpreparering är också väldigt bra. Fjällbranten är en av dom svåraste backarna på Europa Cup touren och vi hoppas på att underlaget förblir bra även under tävlingarna”. 

Eemeli Pirinen som är den bästa rankade åkaren inför tävlingen och även en av förhandsfavoriterna,  tycker att formen inte är på topp än men han kan åka bättre än vad han gör i nuläget säger han. Samma sak gäller även en av dom andra finska åkarna Samu Torsti. Men tränaren Leino tror att båda åkarna kan göra bra ifrån sig. Han tippar på att Pirinen kan komma på en topp tre plats och att Torsti kan slå sig in på en topp tio placering. 

Första start Lördag kl. 10:00 och då är alla välkomna att titta och heja fram våra Svenska åkare på denna fartfyllda tävling arrangerad av GSK och andra klubbar ifrån Norrbotten.

 

Välkomna till Dundret!